Main Article Content

Authors

In Colombia the agricultural sector has difficulties in the integration of technologies, due to the difficulties of the topography, very characteristic in the area of Colombian mountain ranges that pass through the main agricultural departments of the country and the limitations of human capacity; the citrus harvesting process has traditionally been done by hand, employing thousands of people who do not achieve significant yields; , thus causing an increase in production costs with an impact on harvest indicators, measured in terms of quality and productivity. This study aims to determine the impact of field slope conditions on quality indicators and indicators of effectiveness, efficiency, and loss indictors, used to evaluate the productivity of the orange harvesting process in a case study in the Department of Caldas-Colombia in order to identify opportunities for process improvement. Field information was made on orange-producing farms with different land slopes classified into four categories.   Statistically significant partnerships were identified between the efficiency, efficiency and loss indicators and the field slope conditions. In addition, some of these indicators showed inverse relationships to the slope gradient. On the contrary, the quality of the fruit is not affected by the slope conditions of the land.

Alex M. Ovalle-Castibalnco, Universidad Autónoma de Manizales, Departamento de Mecánica y Producción, Manizales, Colombia

Coordinador del departamento de mecánica y producción

Diana M. Cárdenas Aguirre, Universidad Nacional de Colombia-Sede Manizales, Departamento de Ingeniería Industrial, Manizales, Colombia

Diana María Cárdenas Aguirre es Ingeniera industrial, Especialista en desarrollo gerencial, Doctora en ciencias técnicas, Instituto Politécnico José Antonio Echavarría-Cuba, profesora asociada del departamento de ingeniería industrial de la Universidad Nacional de Colombia-sede Manizales. Las áreas de interés académico se relacionan con gestión de la producción, logística y administración de cadenas de abastecimiento

Cristian F. Jiménez Varón , Universidad Autónoma de Manizales, Departamento de Física y Matemática, Manizales, Colombia

Cristian Felipe Jiménez Varón Ingeniero Químico e ingeniero industrial de la Universidad Nacional de Colombia y Magister en matemáticas aplicadas. Forma parte del departamento de física y matemáticas de la Universidad Autónoma de Manizales como profesor a tiempo completo. En este departamento, pertenece al grupo de investigación en física y matemáticas. Su interés de investigación actual incluye modelos matemáticos, sistemas dinámicos y análisis de datos aplicados a diferentes campos en ingeniería y economía.

Camilo A. Abendaño Beltrán , Universidad Autónoma de Manizales, Departamento de Mecánica y Producción, Manizales, Colombia

Camilo Andrés Abendaño Beltrán es estudiante de último semestre de ingeniería industrial, miembro del semillero de investigación de los grupos de diseño mecánico y desarrollo industrial y física y matemática de la Universidad Autónoma de Manizales, con los cuales ha participado en diferentes encuentros regionales y nacionales de semilleros de investigación, las áreas de interés son la producción y la ingeniería de métodos.

1.
Ovalle-Castibalnco AM, Cárdenas Aguirre DM, Jiménez Varón CF, Abendaño Beltrán CA. Influence of field slope on manual harvesting indicators on citrus in the agricultural sector in Caldas-Colombia. inycomp [Internet]. 2022 Jan. 15 [cited 2024 Nov. 21];24(1). Available from: https://revistaingenieria.univalle.edu.co/index.php/ingenieria_y_competitividad/article/view/10996

(1) Miranda-Lasprilla D. Estado actual de fruticultura colombiana y perspectivas de Desarrollo. Rev. Bras. Frutic. 2011;33(Jaboticabal SP):199-205. https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500023

(2) MADR, FNFH, ASOHOFRUCOL, SAG. Plan frutícola Nacional - Diagnóstico y análisis de los recursos para la fruticultura en Colombia [Internet] 2006 [cited 2019 Nov 25]. Available from: https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/12401

(3) Frutas, el nuevo camino exportador. Revista Semana [Internet] 2015 Jun 22 [cited 2019 Dec 12] Available from: https://www.semana.com/pais/articulo/exportaciones-colombianas-fruta/209741/

(4) Escobar M. Cadena de los cítricos en Colombia. Manizales: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural [Internet] 2014 [cited 2020 may 23]. Available from: http://www.citricaldas.com.co/wp-content/uploads/Cadena-Citricos-Manuel-Escobar-Quijano-Sep-24-2014.pdf.

(5) López AF. Manual para la preparación y venta de frutas y hortalizas: del campo al mercado [Internet]. Roma: Boletin de servicios agrícolas de la FAO; 2003 [cited 2020 Feb 12] Available from: http://www.fao.org/3/Y4893S/Y4893S00.htm

(6) FAO. Guía para la descripción de suelos [Internet]. 4th ed. Rome: FAO; 2009. 111 p. Available from: http://www.fao.org/3/a0541s/a0541s.pdf.

(7) Rodriguez E, Sandoval J, Chapparro J, Trejos G, Medina E, et al. Guía metodológica para la zonificación de amenaza por movimientos en masa escala 1:25.000 [Internet]. Bogotá: Servicio Geológico Colombiano; 2017. 217 p. [cited 2020 Jan 28]. Available from: https://www2.sgc.gov.co/Archivos/GM(2017).pdf

(8) Khormali F, Ajami A, Ayoubi S, Srinivasarao C, Wani S. Role of deforestation and hillslope position on soil quality attributes of loess-derived soils in Golestan province, Iran. Agric. Ecosyst. Environ.2009;134:178–189. https://doi.org/10.1016/j.agee.2009.06.017.

(9) Wang Y, Zhang XC, Zhang JL, Li SJ. Spatial variability of soil organic carbon in a watershed on the loess plateau. Pedosphere. 2009;19:486–495. https://doi.org/10.1016/S1002-0160(12)60026-5

(10) Paz-Kagan T, Ohana-Levi N, Herrmann I, Zaady E, Henkin Z, Karnieli A. Grazing intensity effects on soil quality: a spatial analysis of a Mediterranean grassland. Catena. 2016;146:100–110. http://dx.doi.org/10.1016/j.catena.2016.04.020

(11) Poje A, Potočnik I, Košir B, Krč J. Cutting patterns as a predictor of the odds of accident among professional fellers. Safety science. 2016;89:158-166. https://doi.org/10.1016/j.ssci.2016.06.011

(12) Yoshida M, Sakai H. Winch Harvesting on Flat and Steep Terrain Areas and Improvement of its Methodology. Croat. j. for. Eng. 2015;36(1):55-61. Available from: http://www.crojfe.com/archive/volume-36-no-1/winch-harvesting-on-flat-and-steep-terrain-areas-and-improvement-of-its-methodology/

(13) Strandgard M, Alam M, Mitchell R. Impact of Slope on productivity of a self-leveling processor. Croatian Journal of Forestry Engineering. 2014;35(2):193-200. http://www.crojfe.com/archive/volume-35-no-2/impact-of-slope-on-productivity-of-a-self-levelling-processor/

(14) Panizzoni G, Magliocchetti D, Prandi F, De Amicis R. Interactive virtual planning tools for sustainable forest production in mountainous areas. In: Stephanidis C. eds. HCI International 2015 - Posters' Extended Abstracts. HCI 2015. Communications in Computer Science and Information Sciences, vol 528. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-21380-4_39.

(15) Santinato F, Pereira R, De Albulquerque V, Da Silva C, De Olivera T. Mechanical harvesting of coffee in high slope. Catinga. 2016;29(3):685-691. https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n319rc

(16) Cadena G. Engineering and Agro. Revista de Ingeniería. 2011;33:70-87. https://doi.org/10.16924/revinge.33.8

(17) Oliveros C, Sanz J. Ingeniería y café en Colombia. Revista de Ingeniería.2011. 33:99-114. http://dx.doi.org/10.16924%2Friua.v0i33.183.

(18) Cortes E, Alvarez F, Gonzalez H. La mecanización agrícola: gestión, selección y administración de la maquinaria para las operaciones de campo. Revista CES Medicina y Veterinaría. 2009;4(2):151-160.

(19) DANE. El cultivo de la naranja Valencia (Citrus sinensis [L.] Osbeck) y su producción como respuesta a la aplicación de correctivos y fertilizantes y al efecto de la polinización dirigida con abeja Apis mellifera [Internet]. DANE. 2016. [cited 2020 Apr 24] Boletín mensual, no.52. Available from: https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/agropecuario/sipsa/Bol_Insumos_oct_2016.pdf.

(20) FAO. The State of Food and Agriculture 2017. Leveraging food systems for inclusive rural transformation [Internet]. FAO. 2017 [cited 2020 Dec 12] Available from: http://www.fao.org/policy-support/resources/resources-details/en/c/1046886/

(21) Vélez J, Montoya E, Oliveros C. Estudio de Tiempos y Movimientos para la Cosecha Manual de Café [Internet]. Chinchiná: CENICAFÉ. 1999. [cited 2020 Nov 13]. Boletín Técnico No. 21. Available from: http://hdl.handle.net/10778/593

(22) Carvalho CPP, Navarro P, Salvador A. Poscosecha. In: Cítricos: Cultivo, Poscosecha e Industrialización [Internet]. 1st ed. Caldas: Corporación Universitaria Lasallista; 2012. p. 233–84. Available from: http://repository.lasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/452/1/citricos.pdf.

(23) León G, Roy A, Choudhary N, Brlansky R. Transmisión de leprosis de los cítricos por ácaros Brevipalpus yothersi a través de hospederos no cítricos. Corpoica Cienc Tecnol Agropecuaria. 2017;18(2):307-319. http://dx.doi.org/10.21930/rcta.vol18_num2_art:633

Received 2021-02-09
Accepted 2021-05-25
Published 2022-01-15