PHYSICAL-CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ALMONDS FROM THREE CLONES OF NATIONAL CACAO (THEOBROMA CACAO L.) WITH PROBIOTICS ADDICTION AT THE AMAZONIC RESEARCH CENTER, CIMAZ MACAGUAL (CAQUETA, COLOMBIA)
Main Article Content
In this article, the behavior of cocoa subjected to five treatments was evidenced; FI1 (Fermentation with Inoculum # 1); FI2 (Fermentation with Inoculum # 2); FI3 (Fermentation with Inoculum # 3); FN1 (Natural Fermentation # 1); FN2 (Natural Fermentation # 2) for clones CCN-51, LUKE-40 and ICS 95. Phytochemical changes were evidenced where grain moisture, pH, titratable acidity, Aw, soluble solids both in the dry almond and in the toasted almond. The treatments with natural fermentation during the process were the ones that obtained the most changes during the drying and roasting process in acidity and humidity with respect to the inoculum treatments. Sensoryly they show a more aromatic profile and pronounced cocoa flavors
(1) García L. Estudio de caracterización potencial genética de cacao en el Perú. Informe final, proyecto de cooperación UE y Perú en materia a asistencia técnica relativa al comercio-apoyo al programa estratégico nacional exportaciones (PENX 2003-1013). Lima, Perú. 2008.
(2) Arciniegas AM. Caracterización de árboles superiores de cacao (Theobroma cacao L) por el programa de mejoramiento genético del CATIE [Master’s Thesis]. Turrialba, Costa Rica: Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza CATIE; 2005. 144 p.
(3) Guerrón V. Elaboración de pasta a partir de mezclas de cacao nacional (Theobroma cacao L.) y CCN-51 producidos en Quevedo [Degree’s Thesis]. Quevedo, Ecuador: Universidad Técnica Estatal de Quevedo UTEQ; 2009.
(4) Garcia-Carrion LF. Catálogo de cultivares de cacao del Perú. Lima: Ministerio de Agricultura, Comision Nacional para el desarrollo y Vida sin Drogas; 2010.
(5) Portillo E, Graziani de Fariñas L, Cros E. Efecto de algunos factores postcosecha sobre la calidad sensorial del cacao criollo porcelana (Theobroma cacao L.). Rev. Fac. Agron. 2006;23(1):51-59.
(6) Espinoza M. Fermentación de cacao (Theobroma cacao L.) tipo criollo en diferentes tipos de fermentadores en sector la unión río negro. [Degree’s Thesis]. Huancayo, Perú: Universidad Nacional del Centro del Perú UNCP; 2011.
(7) Naranjo J. Diagnóstico de los aspectos técnicos, económicos, sociales y ambientales de la plantación de cacao (Theobroma cacao L.), en la Finca "Cacaos del Guaviare", Vereda Barracón Bajo, municipio de San José del Guaviare [Degree’s Thesis]. Bogotá: Universidad Nacional Abierta y a Distancia UNAD; 2020.
(8) Madríz JE. Estudio sobre el proceso de fermentación de almendras de cacao en gavetas Rohan en tres fincas de la zona Atlántica de Costa Rica. [Degree’s Thesis]. Turrialba, Costa Rica: Universidad de Costa Rica; 1987.
(9) Rohan TA. Beneficio del cacao bruto destinado al mercado. Estudios agropecuarios de la FAO spa no 60 [Internet] 1964. [cited 2020 oct 02]. Available from: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=XF2017000353
(10) Reyes H, Vivas J, Romero A. La Calidad del Cacao: Cosecha y Fermentación, junio. Fondo Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Maracay, Fonaiap Divulga (Venezuela).2000. (N° 66) pp: 40-43.
(11) Bart-Plange A, Baryeh EA. The physical properties of Category B cocoa beans. Journal of Food Engineering. 2003;60(3):219–27. https://doi.org/10.1016/S0260-8774(02)00452-1.
(12) Braudeau J. El cacao, técnicas agrícolas y producciones tropicales (Theobroma cacao, L). La Habana. Cuba, Editorial Pueblo y Educación. 279, 1970.
(13) Estrada CA, Rosas G. Proyecto: Centro de Investigaciones Amazónicas Macagual (CIMAZ). Vicerrectoría de Investigaciones y Postgrados. Universidad de la Amazonia. 2007.
(14) Norma Técnica Colombiana NTC - 1252 - Cacao en grano. ICONTEC, 2003.
(15) Vera J, Arrieta A, Quintana L, García A. Evaluación de las propiedades fisicoquímicas como parámetros de calidad en la fermentación de clones de cacao CCN51, TSC01. @CTA. 2017;15(2):76-86. https://doi.org/10.24054/16927125.v2.n2.2017.2970
(16) Bonilla O. Evaluación de tostado y desarrollo de chocolate con leche a partir de cacao (Theobroma cacao) var. Trinitario, Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano. [Internet] 2014 [cited 2020 oct 08], 11-28T15:49:08Z. Disponible en: http://www.sidalc.net/cgi-bin/wxis.exe/?IsisScript=zamodig.xis&method=post&formato=2&cantidad=1&expresion=mfn=003040.
(17) De Zaan. Cocoa and Chocolate Manual. Países Bajos. ADM Cocoa Archer Daniels Midland Company. 2006
(18) Bekele F, Butler DR. Proposed short list of cocoa descriptors for characterization. In: Working procedures for cocoa germplasm evaluation and selection. Proceedings of the CFC/ICCO/IPGRI Project Workshop, Montpellier, France, 1-6 February 1998. (pp. 41-48). International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI). 2000.
(19) Álvarez C, Pérez E, Lares M. Caracterización física y química de almendras de cacao fermentadas y secas y tostadas cultivadas en la Región de Cuyagua, Estado Arauja. Caracas-Venezuela. Agronomía Trop. 2007;57(4):249-56.
(20) Palacios A. Establecimientos de parámetros (físicos, químicos y organolépticos) para diferenciar y valorizar el cacao (Theobroma cacao L.) producido en dos zonas identificadas al norte y sur del litoral ecuatoriano [Degree’s Thesis]. Manabí: Universidad Técnica de Manabí UTEQ. 2008.
(21) Graziani de Fariñas L, Ortiz de Bertorelli L, Alvarez N, Trujillo de Leal A. Fermentación del cacao en dos diseños de cajas de madera. Agronomia trop. 2003;53(2):175-88.
(22) Perea JA, Ramirez OL, Villamizar AR. Caracterización fisicoquímica de materiales regionales de cacao colombiano. Biotecnol. sector agropecuario agroind. 2011;9(1):35-2.
(23) Buelvas GA. Incidencia de las prácticas de fermentación y secado sobre la calidad del grano de cacao producido en el Occidente Antioqueño. Encuentro Sennova Del Oriente Antioqueño. 2016 [cited 22 nov 22]:102-112. Available from: http://revistas.sena.edu.co/index.php/Encuentro/article/view/2195.
(24) Loureiro GAHDA, Araujo QRD, Valle RR, Sodré GA, Souza SMMD. Influencia de factores agroambientales sobre la calidad del clon de cacao (Theobroma cacao L.) PH-16 en la región cacaotera de Bahía, Brasil. Ecosist, recur. Agropec. 2017;4(12):579-87. https://doi.org/10.19136/era.a4n12.1274
(25) Anchundia S. Verdezoto A. Estudio de algunas características físicas en almendras de cacao que se comercializan en la zona de Quevedo [Degree’s Thesis]. Quevedo, Ecuador; Universidad Técnica Estatal de Quevedo. 2001.
(26) Sánchez VADP, Castellanos DÓF, Domínguez MKP. Mejoramiento de la postcosecha del cacao a partir del roadmapping. Ingen e Invest. 2008;28(3):150-8.
Accepted 2021-03-20
Published 2021-05-18
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors grant the journal and Universidad del Valle the economic rights over accepted manuscripts, but may make any reuse they deem appropriate for professional, educational, academic or scientific reasons, in accordance with the terms of the license granted by the journal to all its articles.
Articles will be published under the Creative Commons 4.0 BY-NC-SA licence (Attribution-NonCommercial-ShareAlike).